Στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την εκταμίευση της δόσης και την εκτίμηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.


Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ - Γιουνκέρ τόνισε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που άρχισε σήμερα, Δευτέρα.


Η εκτίμηση της πορείας του προγράμματος και οι λεπτομέρειες της εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα συζητηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, αστειευόμενος πάντως και με τη ασυνήθιστα σύντομη διάρκεια της συνεδρίασης, τουλάχιστον σε σχέση με προηγούμενες.


«Το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα πετύχει»
 

Την αισιοδοξία του για επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.


Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να ληφθούν και για την Ιρλανδία αποφάσεις παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας, ο κ. Νούναν απάντησε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι το ελληνικό πακέτο βοήθειας συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρές και πολλαπλές προϋποθέσεις.


«Υπάρχει plan B σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος»
 

Τις επιλογές που έχουν συζητηθεί εάν η διαδικασία επαναγοράς ελληνικών ομολόγων δεν είναι επαρκής, αποκάλυψε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γέρουν Ντέισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Στη συμφωνία έχουμε δύο μέτρα στο χέρι εάν τα χρειαστούμε τα οποία έχουν να κάνουν με τη συγχρηματοδότηση των ταμείων συνοχής και με μία μικρή μείωση των επιτοκίων».