Στις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για το αμέσως επόμενο διάστημα στάθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με την έμφαση να αποδίδεται στη ρευστότητα, τα μεγάλα έργα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.


Ως προς τη ρευστότητα υποστηρίχθηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το μαραθώνιο με το ΕΣΠΑ, με τον υπουργό να σημειώνει ότι ή σήμερα ή αύριο θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα για την απλούστευση των διαδικασιών του. Το υπουργείο δίνει μάχη σε τρία επίπεδα, παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης. Δίνει μάχη για τη ρευστότητα, για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερος προορισμός για επενδύσεις.
 

Προωθούμε το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον» και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και την EBRD ώστε σύντομα να ανακοινωθεί συμφωνία για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των ελληνικών τραπεζών σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να βοηθηθεί το εμπόριο των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός.
 

Σε σχέση με τα μεγάλα έργα, ο υπουργός είπε ότι οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ήταν σχεδόν λιπόθυμοι και υπογράμμισε την ανάγκη «να τους δώσουμε φιλί ζωής». Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση κάνει αθόρυβα διαπραγματεύσεις από τις αρχές του Αυγούστου και σε λίγες μέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστα να προχωρήσουν τα έργα αυτά.
 

Αναφορικά με την τρίτη προτεραιότητα του υπουργείου του, που είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως προχωρούν νομοθετικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις στον ΟΣΕ.
 

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε επίσης πως το πρώτο τρίμηνο του 2013 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συγεκριμένες δράσεις για την προώθηση των εξαγωγών, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τις δημόσιες συμβάσεις. Στόχος, είπε, είναι να γίνει το σύστημα δημόσιων προμηθειών της Ελλάδας ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.
 

Το θέμα ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας, τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του για το ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία ανάπτυξης υπό προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, προσέθεσε.
 

Ο Κωστης Χατζηδάκης πάντως, δεν παρέλειψε να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια πορεία με αναταράξεις και πως σίγουρα το 2013 θα είναι μια χρονιά με δυσκολίες. Θελουμε το 2014 να είναι η πρώτη χρονιά με θετικά πρόσημα, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.