Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να καταλήξουν σε  συμφωνία ως προς την ενιαία τραπεζική εποπτεία, αφού οι σημερινές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ecofin, στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα.

Ο Βάσσος Σιαρλή, υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί θα πρέπει να συσκεφθούν και πάλι στις 12 Δεκεμβρίου, ώστε να συμφωνήσουν προτού διενεργηθεί η Σύνοδος των επικεφαλής των κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, και άλλοι υπουργοί έχουν παρατηρήσει ότι θα χρειαστεί να συναντηθούν εκ νέου στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προσπαθήσουν να έλθουν σε συμφωνία. Παράλληλα, ανώνυμοςευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως υπήρξε συμφωνία για συνάντηση στις 12 Δεκεμβρίου, εν τούτοις ακόμη γίνονται συζητήσεις για τον ακριβή χρόνο διενέργειας αυτής.

Πάντως, με το πέρας των συνομιλιών, ο Επίτρος με αρμοδιότητα για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε πως «Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο στην εποπτεία των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει μηχανισμό που θα προβλέπει τον έλεγχο όλων των τραπεζών της περιφέρειας.

«Το δικαίωμα της τελικής απόφασης δεν μπορεί να αφεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ», τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία είναι αμετακίνητη ως προς το ότι είναι αναγκαίος ο σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην τραπεζική επίβλεψη και τη νομισματική πολιτική.
 

Αντίθετα, ο γάλλος υπουργός, Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε πως διαφωνεί μ' ένα «διπλό σύστημα επίβλεψης», δίνοντας τις διαστάσεις της απόκλισης.