Πυρετός διαβουλεύσεων σημειώνεται για τη σύναψη του κυπριακού δανείου στήριξης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλεί τη Ρωσία να συμμετάσχει στο πακέτο, αλλά η Μόσχα φαίνεται πως δεν «καλοβλέπει» το σχετικό ενδεχόμενο.

Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» αναφέρει ότι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να εισηγήθηκε στο χθεσινό Eurogroup την εμπλοκή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εφημερίδα έγραψε ότι η εισήγηση υποβλήθηκε επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην δανειοδότηση της Κύπρου, διότι φέρεται να εκτιμά ότι το χρέος της Κύπρου δεν είναι βιώσιμο.

Η Ρωσία πάντως δεν φαίνεται να επιθυμεί να συμμετάσχει μαζί με την Ε.Ε. σε χρηματοδοτικό πακέτο. Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος είναι πιθανόν να μην χρειάζεται το δάνειο των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε το καλοκαίρι η Λευκωσία από τη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά με ένα ενδεχόμενο ρωσικό δάνειο, ο υπουργός, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία, απάντησε πως το «το πιθανότερο είναι πως δεν είναι απαραίτητο» αφού «η Κύπρος συμφώνησε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λάβει μια χρηματοδότηση με ιδιαίτερες προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία χορήγησε πέρυσι στην Κύπρο, ένα δάνειο 2,5 δισ. ευρώ. Η Λευκωσία ζήτησε τον Αύγουστο 5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η τρόικα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιτυχείς συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία υπολογίζει πως χρειάζεται 17 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών για να στηρίξει την οικονομία και τις τράπεζές της.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν πως είναι απαραίτητο να γίνει και άλλη πρόοδος.

Περίπου 50.000 Ρώσοι κατοικούν στην Κύπρο, όπου αποτελούν το 5% του πληθυσμού. Σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κρίση έπαιξε η ρωσική διαρροή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες, όπου είχαν καταφύγει εξαιτίας του ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος.