«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Ζανιάς σε συνέδριο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times τονίζοντας ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί είναι πρωτοφανής».

O κ. Ζανιάς, μιλώντας στο συνέδριο «The Future of Banking in Greece» πρόσθεσε ότι παρά την τεράστια ύφεση το 2012, όπως επεσήμανε, τα αποτελέσματα θα αποκλίνουν μόλις μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο, ενώ το 2013 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα μετά από μια ολόκληρη δεκαετία.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, έδωσε έμφαση στην επιτάχυνσή τους ειδικά στους τομείς της φορολογικής διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης.

Ο κ. Ζανιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν και η Βουλή ψηφίζει τα μέτρα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το πρόβλημα είναι η αποτελεσματική τους εφαρμογή, τομέας όπου πολλές φορές παρουσιάστηκαν υστερήσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ υπογράμμισε πως η νέα φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και όχι των έμμεσων φόρων, στην παρούσα φάση, ώστε να τονωθεί, όπως είπε, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Ζανιάς εκτίμησε πως η βελτίωση του κλίματος θα οδηγήσει σε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, η οποία θα επιτρέψει μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου από τις τράπεζες.