Η συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» μπορεί να σημειωθεί εντός της εβδομάδας αρκεί οι Ρεπουμπλικάνοι να δεχθούν τη λήξη των φορολογικών εκπτώσεων για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ομπάμα, μιλώντας στο Business Roundtable, στο οποίο μετέχουν στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας, αναφερόμενος στην πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημείωσε πως δεν είναι σοφό να μειωθεί το έλλειμμα με τον περιορισμό των φορολογικών εκπτώσεων και το κλείσιμο των κενών στη νομοθεσία.

«Είναι δυνατό θεωρητικά, δεν είναι δυνατό ή σοφό να γίνει ως ένα πρακτικό ζήτημα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας πως θα απαιτηθεί μεγάλη μείωση των εκπτώσεων σε φιλανθρωπικές κινήσεις. 

Σύμφωνα με τον ίδιο χωρίς την αύξηση των φορολογικών συντελεστών το περισσότερο δυνατό , το ύψος της προσαρμογής θα ήταν περίπου 300 έως 400 δισ. δολ. μικρότερη από αυτό που θεωρεί ισορροπημένη προσέγγιση. 

Ο Obama κατηγόρησε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους για τη χρήση του ανώτατου ορίου του χρέους ως διαπραγματευτικό μέσο. «Είναι μία κακή στρατηγική για την Αμερική, δηλαδή για τις επιχειρήσεις σας – και δεν είναι ένα παιχνίδι που θα παίξω».