«Σιγή ιχθυός» επικράτησε μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με αντικείμενο την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Από την ΕΤΕ παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος Γ. Ζανιάς και ο υποδιοικητής της Π. Χριστοδούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δ. Μαντζούνης και και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Στ. Λεκάκος.

Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Ο κ. Στουρνάρας κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από νομικές ευθύνες που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν λόγω της συμμετοχής στο buy back. Η ρύθμιση θα λάβει τη μορφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και θα εκδοθεί άμεσα.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποτύπωσης του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια, έχει καταρχάς θετική αντιμετώπιση, θα πρέπει όμως να εγκριθεί από την τρόικα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να έχει ωφέλεια της τάξης των 4 δισ. ευρώ εάν γίνει δεκτός ο υπολογισμός του κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια του κλάδου.