Θετικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το βιβλίο των προσφορών κλείνει στις 19:00 απόψε, Παρασκευή. Το μεσημέρι συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών για να δώσουν την έγκριση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν έως και το 100% των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, την Πέμπτη, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στα διοικητικά επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία εκτιμούν ότι η αυξημένη προσφορά ομολόγων από το εξωτερικό θα επιτρέψει εντέλει τη συμβολή τους στην επαναγορά με ένα μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν λάβει μετά το PSI.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα λειτουργεί ως ασπίδα στα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών έναντι αγωγών που μπορεί να κατατεθούν εις βάρος τους από μετόχους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου για μεγιστοποίηση του οφέλους από τον αναβαλλόμενο φόρο και για ορισμένες δύο - τρεις ακόμη λογιστικές διευκολύνσεις προς την κατεύθυνση μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν γίνει αποδεκτά.