«Εντυπωσιασμένοι» εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες από την υπευθυνότητα την οποία επέδειξαν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου απέναντι στο μνημόνιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βάσο Σιαρλή.

Μιλώντας μετά τη ψήφιση των τριών πρώτων μνημονιακών νόμων, ο κ. Σιαρλή είπε ότι βασική ανησυχία των Ευρωπαίων είναι ο κίνδυνος μη υλοποίησης των μέτρων που αποφασίζονται. «Με την υπευθυνότητα με την οποία συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις δόθηκε η πραγματική εικόνα ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν», ανέφερε.

Με την ομόφωνη έγκριση των νόμων, με την εφαρμογή των πρώτων μέτρων και με την έγκριση των υπολοίπων νομοσχεδίων, είπε, η Κύπρος θα πάει στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, έχοντας ψηφίσει όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Ο κ. Σιαρλή εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Όσον αφορά στις τράπεζες, υπενθύμισε ότι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την έκδοση - το απόγευμα - της ενδιάμεσης έκθεσης της PIMCO, που διεξάγει διαγνωστικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Από την έκθεση θα διαφανεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς των κυπριακών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κ. Σιαρλή εκτίμησε ότι η πρώτη έκθεση θα αναφέρει μεγαλύτερο ποσό και ότι το ύψος των τελικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι μικρότερο. Πληροφορίες του ΑΜΠΕ αναφέρουν ότι στην ενδιάμεση έκθεση θα αναφέρεται ποσό κατά τι χαμηλότερο των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε, τέλος, ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στις πληρωμές Δεκεμβρίου, καθώς, όπως είπε, έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις για την εξεύρεση των χρημάτων.