Την ελπίδα του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της επόμενης Κυριακής να επιδείξει θάρρος στις αποφάσεις του, όσον αφορά τη συνέχιση της πορείας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ εξέφρασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.


«Το θέμα είναι στα χέρια των χωρών -μελών της ΕΕ. Υποθέτω και ελπίζω ότι ως αποτέλεσμα των κριτηρίων ένταξης που εκπλήρωσε η Σερβία και στο πλαίσιο του επιτυχούς και παραγωγικού τρίτου γύρου του πολιτικού διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινας, τα κράτη - μέλη θα είναι φιλόδοξα όσο και η Σερβία στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών βημάτων της χώρας σας» ανέφερε ο κ. Φούλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Απαντώντας στο ερώτημα τι ακριβώς σημαίνει αυτό, δηλαδή αν θα καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας -ΕΕ ή αν θα διατυπωθεί μόνον έπαινος, ο κ. Φούλε απάντησε «αυτό σημαίνει ότι πρέπει, όχι μόνον να γίνονται αποδεκτές, αλλά και να υλοποιούνται στην πράξη οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται».

«Θα θύμιζα ότι δεν υπάρχουν εύκολα θέματα στον πολιτικό διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας» είπε ο κ. Φούλε προσθέτοντας ότι «η τεχνική συμφωνία για τη συνολική διαχείριση των διαβάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση».

«Η Σερβία έχει ανάγκη τη στήριξή μας. Είναι σημαντικό, επίσης, η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι προς όφελος της Σερβίας, των Σέρβων πολιτών και ολόκληρης της περιοχής» επισήμανε ο Επίτροπος της ΕΕ.