Ανοικτό το ενεδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2014 άφησε ο υπουργός οικονομικών ΓιάννηςΣτουρνάρας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να πολιτευθεί ενώ προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε σήμερα πως αν δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα έσοδα από αυτά που προβλέπει η πρώτη φάση του φορολογικού νομοσχεδίου, τότε θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα το 2014. 

«Δεν θέλω να ξεκινήσω με την υπόθεση ότι δεν θα πάμε καλά» είπε ο υπουργός, ωστόσο τόνισε ότι «εάν τελικά κάτι δεν πάει καλά στα έσοδα, τότε ναι θα πρέπει να πάμε και σε νέα μέτρα το 2014. Αν όμως τα έσοδα πάνε λίγο καλύτερα, τότε τα μέτρα θα μειωθούν όπως προβλέπεται από το μνημόνιο» είπε. «Ότι θα κανουμε το 2014 προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο» είπε. 

Ρωτηθείς από που θα βρεθούν τα επιπλέον έσοδα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήδη έχουν περικοπεί στο μέγιστο δυνατό οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες μειώσεις των αμυντικών δαπανών.
«Αν κάτι δεν πάει καλά στα έσοδα, ίσως οι αμυντικές δαπάνες να είναι ο πρώτος στόχος» είπε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας πάντως αν και έχουν γίνει μεγάλες περικοπές, υπάρχουν κάποια περιθώρια για μειώσεις. 

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί έτσι ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. 

«Η φοροδιαφυγή είναι ακόμη μεγάλη σε πολλές εισοδηματικές τάξεις. Προσπαθούμε…» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας πως για να πιαστούν τα «μεγάλα ψάρια πρέπει να δουλέψει ο ελεγκτικός μηχανισμός και η δικαιοσύνη με ανάλογες ποινές». 

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για την αύξηση των τελών επιτηδεύματος, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι με τα μπλοκάκια σε έναν εργοδότη, δεν θα φορολογούνται σαν επιχειρηματίες και δεν θα πληρώσουν και τέλος». 

Όσον αφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων, για αυτο και το δημόσιο προχωρά σε αναίρεση της απόφασης. «Εάν δεν εισπραχθεί το χαράτσι θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ πιο επώδυνα. Πρέπει να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε» είπε. 

Ρωτηθείς για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και τις προβλέψεις που έκανε παλιότερα ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ πως το 2012 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, ο κ.Στουρνάρας απάντησε πως τότε τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. «Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Οι προβλέψεις μου είχαν γίνει το 2009 πριν να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιζήσει η Ελλάδα εάν δεν τηρήσει το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τώρα» 

Σε άλλη ερώτηση για τη «λίστα Λαγκάρντ» τόνισε πως το υπουργείο οικονομικών την έχει ζητήσει, σύντομα θα την έχει και θα την παραδώσει στο ΣΔΟΕ για ελέγχους, και διασταυρώσεις. «Πολύ εύκολα κρεμάμε ανθρώπους στα μανταλάκια» είπε ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανάμειξη της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Μαργαρίτας Παπανδρέου στη συγκεκριμένη λίστα. 

Ο κ.Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον «τσάρο» της Γερμανικής οικονομίας και στο κατά πόσο ο κ.Σόιμπλε κάνει παρατηρήσεις στον έλληνα υπουργό οικονομικών. «Στο Eurogroup οι σχέσεις των υπουργών  είναι πολύ στενές.  Ο ένας εξαρτάται από τον άλλο. Ο Σόιμπλε μου παραπονέθηκε όταν είπα στο ελληνικό κοινοβούλιο πως πήραμε την επιμήκυνση γιατί έπρεπε πρώτα να ενημερώσω το eurorgoup. Και αυτό ήταν σωστό» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις του με τον Σόιμπλε και την τρόικα είναι πολύ καλές.

Όσον αφορά στις σχέσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ιδρώνει το αυτί του σχετικά με τα όσα ακούγονται, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις του και με τους τρεις αρχηγούς είναι πολύ καλές. 
Ερωτώμενος για το αν θα πολιτευόταν, ο κ.Στουρνάρας είπε «Δεν πρόκειται να πολιτευτώ, αλλά δε ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον». «Ας πετύχω σε αυτό που κάνω, γιατί είμαι εδώ για μία συγκεκριμένη δουλειά και τα άλλα είναι τόσο μακρινά που ούτε καν τα βλέπω» ειπε χαρακτηριστικά. 


Επίσης ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και στο λόγο που θα τον έκανε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. «Θα παραιτηθώ, αν σταματήσουν να γίνονται δεκτά αυτά που εισηγούμαι» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν είναι εύθραυστη και πως υπάρχει ισχυρή στήριξη. 

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα πολλών πολιτών για το αν θα μπορούσε ο ίδιος να ζήσει με 500 ευρώ το μήνα, είπε «Όχι βέβαια. Δεν μπορώ να ζήσω με 500 ευρώ. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για την ανακούφιση των ασθενέστερων» «Ήδη όπως σας είπα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ευνοούνται όσοι έχουν εισόδημα από 25.000 ευρώ και κάτω» κατέληξε.