Ανάπτυξη έως 1,9%, έλλειμμα 800 εκατ. λέβα ή 1%, περίπου, του ΑΕΠ, «πλαφόν» του δημόσιου χρέους μέχρι 2 δισ. λέβα (ένα δισ. ευρώ) είναι μερικές από τις κύριες προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού, τον οποίο ενέκρινε αργά χθες βράδυ η Βουλή της Βουλγαρίας σε δεύτερη ανάγνωση.

Ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες προγνώσεις της Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της Βουλγαρίας θα ανέλθει σε 1,4% και το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 1,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. «Με τα λεφτά που έχουμε, αυτός είναι ο καλύτερος προϋπολογισμός», σχολίασε στον Τύπο ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος «έλαμψε δια της απουσίας του» από την αίθουσα του κοινοβουλίου, κατά τη συνηθισμένη πια πρακτική της κυβέρνησης του ΓΕΡΜΠ, την οποία εκπροσώπευε μονάχος στη συζήτηση ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Ντιάνκοφ.

«Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να βοηθήσει τη Βουλγαρία. Μπορούν να υπολογίζουν σε βοήθεια η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία… Σε μας κανείς ποτέ δεν πρόκειται να δώσει ένα χέρι βοήθειας στην περίπτωση που δεν κάνουμε μόνοι τη δουλειά μας».

Με αυτόν τον τρόπο τεκμηρίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός την πρόθεση της κυβέρνησης του να δώσει για άλλη μια χρονιά έμφαση στην «μακροοικονομική σταθερότητα» και να θυσιάσει στο βωμό της «δημοσιονομικής ισορροπίας», κατά τα λόγια του, τις ελπίδες των συνταξιούχων να πάρουν κάποια αύξηση σαν δώρο Χριστουγέννων στις μίζερες αποδοχές τους.

Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα «μόνο στην περίπτωση, που εξασφαλιστούν χρήματα, ώστε να μην απειλείται η σταθερότητα του προϋπολογισμού», όπως υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ. Εκ μέρους του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε, ότι «ο προϋπολογισμός για το 2013 έχει ένα και μόνο θετικό χαρακτηριστικό: ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός, που καταρτίζει η κυβέρνηση του ΓΕΡΜΠ».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Στανίσεφ, στην ανάλυση του προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση σε πρώτη ανάγνωση, στα τελευταία τρία χρόνια η ανεργία στη Βουλγαρία διπλασιάστηκε από 6,3% σε 12,4%, ενώ η κυβέρνηση περιέκοψε τρεις φορές(από 190 σε 73 εκατ. λέβα) τα έξοδα για παρέμβαση στην αγορά εργασίας.