current views are: 1

10 Δεκεμβρίου 2012
Δημοσίευση06:42

Με την κλίματα των μισθωτών η φορολόγηση στα… μπλοκάκια

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2013 όσοι αμείβονται μεμπλοκάκι, ακόμα και αν κόβουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε δέκα διαφορετικούς εργοδότες.

Δημοσίευση 06:42’
αρθρο-newpost

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2013 όσοι αμείβονται μεμπλοκάκι, ακόμα και αν κόβουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε δέκα διαφορετικούς εργοδότες.

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2013 όσοι αμείβονται μεμπλοκάκι, ακόμα και αν κόβουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε δέκα διαφορετικούς εργοδότες.
Προϋπόθεση, το 75% των συνολικών εισοδημάτων τους να προέρχεται από έναν εργοδότη με σχέση εργασίας που υποκρύπτει μισθωτή απασχόληση. 

Σύμφωνα με τα «Νέα», το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν και των πιέσεων των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποδέχθηκε ευνοϊκότερες διατάξεις σε σχέση με τη φορολόγηση όσων αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά στην ουσία είναι μισθωτοί. 

Μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος το 2013, πριν απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση πληρωμής του το 2014. Σε εκκρεμότητα παραμένει η φορολογική μεταχείριση όσων έχουν μεν ανοιχτά βιβλία, αλλά από την άλλη έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε αδράνεια. 

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζουν να υπάρξει εξαίρεση από την καταβολή του τέλους και για όσους δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της χρήσης, παρότι ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι απαλλαγή από το τέλος μπορεί να υπάρξει με τη διαδικασία διακοπής εργασιών. 

Το αντεπιχείρημα στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι πως αν κλείσουν τα βιβλία τους, οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος εις βάρος του ενδεχομένου να απασχοληθούν ως ελεύ- θεροι επαγγελματίες. 

Το θέμα παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα, ενώ αντίθετα έχει συμφωνηθεί ότι όσοι αμείβονται μεμπλοκάκια, αλλά κατ’ ουσία είναι μισθωτοί: 

– Θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον απασχολούνται σε έως τρεις διαφορετικούς εργοδότες. Την ίδια μεταχείριση όμως θα έχουν και όσοι απασχολούνται σε περισσότερους εργοδότες, αλλά εισπράττουν από τον έναν εξ αυτών το 75% των ετήσιων αποδοχών τους με σχέση που υποκρύπτει μισθωτή εργασία. 

Η φορολόγησή τους με βάση την κλίμακα των μισθωτών θα τους αφαιρεί τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν επαγγελματικές δαπάνες, αλλά θα τους επιτρέπει να εκπίπτουν το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών. 

– Θα απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος από το 2014. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο, αν μπορούν τεχνικά να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι ευνοϊκής μεταχείρισης από το 2013, όχι όμως για πλήρη απαλλαγή. 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβαρυνθούν από την αύξηση του τέλους στα 650 ευρώ και να πληρώσουν και το 2013 τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση κατέληξε στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2013, από τα 500 στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις (με αύξηση του τέλους για τα υποκαταστήματα από τα 300 στα 600 ευρώ), προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων. 

Στα επιδόματα πάντως υπήρξε ακόμα μία αλλαγή. Το επίδομα τέκνων ορίστηκε ενιαίο στα 40 ευρώ (και όχι 40 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 50 ευρώ για το τρίτο και επόμενα), μετά την αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος από τα 450 στα 500 ευρώ. 

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Τρίτη στη Βουλή πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που αναμένεται να σφραγίσει την εκταμίευση της δόσης. Τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικώνάρχισαν ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου μετά τις αλλεπάλληλες διορθώσεις.


σχετικα αρθρα