Δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών τον περασμένο μήνα, βλέπει τώρα σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.


«Η συμφωνία είναι εφικτή. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η συμμαχία μεταξύ Βρετανίας, Ολλανδίας και Γερμανίας ήταν ισχυρή και σταθερή», δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους.
 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το αίτημά του για περικοπές δαπανών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ υποστηρίζεται και από άλλες χώρες.
 

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τον επταετή προϋπολογισμό, ύψους ενός τρισ. ευρώ, έφτασαν σε αδιέξοδο τον Νοέμβριο με αφορμή τις περικοπές δαπανών τις οποίες ζητούν ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Βρετανία. Το Λονδίνο θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται και στον προϋπολογισμό των 27.


Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Τις επόμενες ημέρες ο Κάμερον πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία που θα αφορά τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες και η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική εν μέσω της φημολογίας ότι το Λονδίνο ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.