Κατά 20% θα συρρικνωθεί η συριακή οικονομία το 2012 και όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα της συριακής κυβέρνησης αναμένεται να έχουν εξανεμιστεί περί τα τέλη του 2013, εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Από την αρχή της εξέγερσης, τον Μάρτιο του 2011, ο πληθωρισμός στη Συρία έχει αυξηθεί στο 40% και η επίσημη ισοτιμία της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά 51%, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το ΙΙF.Εκτός από την προφανή χρηματοδότηση του πολέμου, η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έχει δαπανήσει πολλά δισ. δολάρια από τα αποθεματικά σε σκληρό συνάλλαγμα για μισθούς, επιδοτήσεις στα καύσιμα και για την ενίσχυση της λίρας.Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα πως οι οικονομικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της κυβέρνησης του Ασαντ από τη διεθνή κοινότητα, έχουν συμβάλλει επίσης και στον μαρασμό της συριακής οικονομίας.Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στη Συρία έχει επηρεάσει σημαντικά και τις γειτονικές χώρες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ. Επίσης έχουν κοπεί και οι κυριότερες οδοί των εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή.

 

Στον Λίβανο, το IIF προβλέπει ανάπτυξη 0,6% τη φετινή χρονιά, σημειώνοντας σημαντική κάμψη από το 1,8% το 2011 και το 7% του 2010.