Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα έχουν τηλεφωνική συνδιάσκεψη για να συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους , διαδικασία η οποία έχει παραταθεί μέχρι και αύριο, ενόψει της Συνόδου τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι η τηλεδιάσκεψη θα γίνει «αργά το απόγευμα».

Την Πέμπτη οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ωστόσο, σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ που δεν συμφωνούν στη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι οι τράπεζες διαγράφουν ελληνικό χρέος το οποίο θα πρέπει να αναπληρωθεί με νέο.

Την ίδια ώρα, σήμερα λήγει η παράταση που δόθηκε προκειμένου να εξασφαλισθούν επιπλέον από 4 έως 6 δισ. ευρώ καθώς στόχος είναι τα 32 δισ. ευρώ. 

«Αποφασίσαμε να παρατείνουμε την περίοδο αποδοχής της πρότασης επαναγοράς έως τις 11 Δεκεμβρίου. Οι κάτοχοι ομολόγων που δεν έχουν υποβάλει προσφορές μέχρι στιγμής μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ρευστότητας που παρέχει η πρόσκληση» ανέφερε η ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου. 

Το βιβλίο προσφορών πριν δοθεί η παράταση έκλεισε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, με τις προσφορές να πλησιάζουν, σε ονομαστική αξία, τα 26 δισ. ευρώ. 

Οι ξένοι ομολογιούχοι προσέφεραν ομόλογα ονομαστικής αξίας λίγο πάνω από 16 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες περίπου 9 - 9,5 δισ. ευρώ. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή κατόχων ελληνικών ομολόγων που δεν υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής στην επαναγορά, αλλά όχι και τροποποιήσεις στις προσφορές που έχουν ήδη κατατεθεί. Αναφέρεται επίσης ότι η ημερομηνία εκκαθάρισης των προσφορών θα είναι η Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ενώ η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για νέα παράταση στην περίοδο αποδοχής.