Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς επέρχονται με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τροποποιήσεις στο ωράριο. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού συνοδεύεται από τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις ενώ για το «πείραγμα» στις αντλίες των καυσίμωνπροβλέπεται κλείσιμο των πρατηρίων και φυλάκιση των ιδιοκτητών. Το νέο πλαίσιο συγκεντρώνει τα πυρά συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς και ο γγ Καταναλωτή Γ. Στεργίου, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Αγορανομικό Κώδικα, θα μπορούν επιχειρήσεις με καταστήματα εμβαδού μέχρι 250 τ.μ. να είναι προαιρετικά ανοιχτές όλες τις Κυριακές.

Σε μια προσπάθεια να αποκλείσει τα πολυκαταστήματα και τα οργανωμένα εμπορικά πάρκα και κέντρα, βάζει επίσης ως προϋποθέσεις αυτές οι επιχειρήσεις να μην είναι διασυνδεδεμένες με οποιαδήποτε νομική μορφή με «αλυσίδες» αλλά και να μην είναι τύπου «shop in a shop» (κατάστημα σε κατάστημα). Για τους μεγάλους και οργανωμένους της αγοράς δίνει το δικαίωμα της λειτουργίας μόνο επτά Κυριακές ετησίως. Αυτές θα είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους που καθορίζει μέσα από το νομοσχέδιο, και μία η Κυριακή των Βαΐων.

Οι Κυριακές των «μικρών» και των «μεγάλων» της αγοράς θα έχουν ωράριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο προτείνει την καθιέρωση της Δευτέρας ως αργίας. Εξάλλου, με τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο θα επιτραπεί μόνο γι' αυτές τις γιορτές η λειτουργία των καταστημάτων και στις 30 Δεκεμβρίου, εκτός από τις 23 του μηνός.

Τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της Κυριακής είναι η τόνωση της απασχόλησης με την έλευση της ανάπτυξης, η αλλαγή του τουριστικού προϊόντος κάνοντας τη χώρα μας και χώρα προορισμού για καταναλωτικές αγορές, η αναζωογόνηση των γειτονιών, οι οποίες λόγω της ύφεσης έχουν γεμίσει με κλειστά καταστήματα, αλλά και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο στον τζίρο του λιανεμπορίου. Επιπλέον η Ελλάδα προσαρμόζεται στα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θέτει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες και ταυτόχρονα προτείνει την καθιέρωση δύο επίσημων περιόδων εκπτώσεων. Η χειμερινή θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης φέρνει δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου, με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές.

Έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και εμπορικούς συλλόγους

Σύμφωνα με το «Έθνος», τρωτές ως προς τη συνταγματικότητά τους είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την εξαίρεση από τη λειτουργία τους όλες τις Κυριακές τον χρόνο, τις επιχειρήσεις που είναι στα malls, το εκπτωτικό χωριό και τις οργανωμένες υπεραγορές.

Σε αυτήν την άποψη συμφωνούν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (μικρομεσαίοι, εμποροϋπάλληλοι και στελέχη πολυκαταστημάτων).

Οι μεν, εργαζόμενοι και έμποροι, βλέπουν σκοπιμότητα από τις εξαιρέσεις, όπως αυτές διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου, με σκοπό να κριθούν αντισυνταγματικές και έτσι να ανοίξουν και οι «μεγάλοι» όλες τις Κυριακές τον χρόνο.Σκληρές είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων εμπόρων κι επιχειρηματιών για το άνοιγμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Κάνουν λόγο για σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκπορευόμενο από τις πολυεθνικές. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι υπέρ των έξι Κυριακών.