«Για να μην απαιτηθούν νέα επώδυνα οριζόντια μέτρα και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, η οικονομία μας πρέπει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%- 3,5% τον χρόνο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στο πλαίσιο ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, με θέμα «Κτίζοντας τη νέα Ελλάδα».
Βέβαια, ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι το όλο εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο, «το Kράτος χρεοκόπησε και δεν μπορεί πια να εγγυηθεί την ανάπτυξη, η οποία μπορεί να προέλθει σήμερα μόνο από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε πως με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, υφίσταται η ρεαλιστική προοπτική να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα και μας δίνεται μια ακόμα ευκαιρία να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης από την εκάστοτε δόση των δανεικών.

Ακόμη, υπογραμμίστηκε πως «Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε και άλλη βοήθεια από τους εταίρους μας και η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο.  Δική μας ευθύνη είναι να ξαναστήσουμε στα πόδια του το τραπεζικό μας σύστημα, να ολοκληρώσουμε με κοινωνικά δίκαιους όρους τη δημοσιονομική προσαρμογή, να υλοποιήσουμε τις χρονίζουσες μεταρρυθμίσεις, να ξαναβάλουμε με τις δικές μας αποφάσεις, με τις δικές μας δυνάμεις, την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε για μία ακόμη φορά την αποστροφή του προς τη διαπλοκή, υποστηρίζοντας ότι η κρατικοδίαιτη οικονομία ήταν αναπόφευκτο να εκθρέψει και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. «Στην κρατική θαλπωρή, χωρίς διαφάνεια, χωρίς ανταγωνισμό, είχε βολευτεί μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου που συνήθισε να ζει με τις διαπλεκόμενες προνομίες της κρατικής εύνοιας -και εχθρεύεται την αλλαγή, γιατί ξεβολεύει ή και απειλεί τα μέλη της».

Εν τούτοις, επισημάνθηκε πως η πλειοψηφία της επιχειρηματικής τάξης «που δουλεύει σκληρά για να μείνει όρθια τούτα τα δύσκολα χρόνια, εξακολουθεί να παράγει και να σχεδιάζει, πληρώνει αγόγγυστα φόρους και εισφορές, έχει διαφυλάξει θέσεις εργασίας, αντιπαλεύει μόνη της την κρίση επενδύοντας σ' ένα καλύτερο αύριο», μπορεί και πρέπει, να αναλάβει τα ηνία της ανάπτυξης.