Σχεδόν οι μισές βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο το 2013 όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Την ίδια ώρα οι καταναλωτές φαίνονται να βάζουν «μαχαίρι» στις βασικές τους δαπάνες και να προετοιμάζονται να περάσουν «μαύρα Χριστούγεννα».

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας επτά στις δέκα επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό, σκέφτονται να το διατηρήσουν το επόμενο διάστημα, έναντι 25% που σχεδιάζει απολύσεις και 5%, που προγραμματίζει προσλήψεις.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 είδαν την πόρτα της εξόδου από τον εργασιακό τους χώρο 1,45 εργαζόμενοι/επιχείρηση, μέσο όρο, ενώ η μέση μείωση αποδοχών του προσωπικού ανήλθε σε 14%.

Στην ερώτηση «πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της επιχείρησής σας;», το 71% των επιχειρηματιών απάντησε «λίγο/καθόλου» και το 29% «πολύ/αρκετά».

Επίσης, αρνητικό είναι το ισοζύγιο δαπανών-εσόδων των βιοτεχνών, καθώς το 45,1% καλείται να αντιμετωπίσει έλλειμμα 3.085 ευρώ, κατά μέσο όρο μηνιαίως. Την ίδια ώρα το 54,9% παρουσιάζει μέσο πλεόνασμα 11.683 ευρώ. Αν και συγκριτικά μικρότερο, το πρώτο ποσοστό, αυτών που παρουσιάζουν έλλειμμα, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και ανελαστικές δαπάνες.

Έξι στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν ότι, αν "βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο", θα άφηναν απλήρωτες τις εξής υποχρεώσεις (υπήρχε η δυνατότητα τριών επιλογών): 37,2% δεν θα πλήρωνε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, 30% την εφορία και 20,3% τους προμηθευτές. Έξι στους δέκα θεωρούν ότι η δόση από την τρόικα δεν θα βοηθήσει, ενώ ζητούν απολύσεις στο δημόσιο Αναφορικά με τη δόση, που εξασφάλισε πρόσφατα η Ελλάδα, το 64% των βιοτεχνών εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει στην αλλαγή κλίματος, 27% ότι θα συμβάλλει θετικά (το 9% δεν απάντησε).

Υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων τίθεται το 61,2% των επιχειρηματιών, ποσοστό αυξημένο σημαντικά έναντι του Ιουνίου (50,5%). Υπέρ της διατήρησης των υπαρχόντων υπαλλήλων τάσσεται το 37,9% όταν έξι μήνες νωρίτερα το ποσοστό έφτανε στο 46,3%.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, αυτοί δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει κατά 84,6% τις δαπάνες για ένδυση-υπόδηση, κατά 82,7% για ψυχαγωγία-ταξίδια, 52,9% για τη χρήση ΙΧ και 21,2% για το σούπερ μάρκετ (μέχρι τρεις επιλογές απάντησης).

Στην ερώτηση δε, «τι θα περιορίσετε ενόψει των Χριστουγέννων (τρεις επιλογές)», το 72,1% απαντά τα ταξίδια, το 64,4% τα δώρα, το 37,5% το ρεβεγιόν, το 20,2% τις δαπάνες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το 11,5% τα παιχνίδια στα παιδιά.

Τέλος έξι στις δέκα οικογένειες έχουν άνεργα μέλη, με το μέσο όρο ανέργων/οικογένεια να διαμορφώνεται στο 1,2. Οι οικογένειες με έναν άνεργο φτάνουν στο 67,3%, ενώ εκείνες με δύο στο 23,1%. Το 68% των ερωτηθέντων καταναλωτών εκτιμά ότι στο επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει.