Απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, ο πρόεδρός της Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο οποίος δήλωσε σήμερα στη Στοκχόλμη ότι το ίδρυμά του σκοπεύει να περιοριστεί στην τεχνική βοήθεια προς τη χώρα μας.

«Δεν δανείζουμε χρήματα, δεν δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα επειδή για παράδειγμα, δεν είναι μια χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια για ένα δάνειο από την IBRD», δήλωσε ο Κιμ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΔΤΑΑ, IBRD) είναι μια θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας που δανείζει σε κράτη, κυρίως σ' αυτά χωρών μέσου εισοδήματος. Όμως η Ελλάδα έχει ταξινομηθεί από το θεσμό ανάμεσα στις «χώρες με αυξημένο εισόδημα» που πρέπει να την χρηματοδοτούν και όχι να δανείζονται απ' αυτή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε κάνει γνωστό στις αρχές Νοεμβρίου πως η Ελλάδα ζήτησε την τεχνική βοήθειά της στους τομείς του επιχειρηματικού κλίματος και της ανάκαμψης της ανάπτυξης.

Ο Κιμ ανέφερε σήμερα έναν άλλο τομέα στον οποίο εκτιμά ότι μπορεί να συμβουλεύει την Αθήνα.

«Έχουμε πολλή πείρα για να εκτιμήσουμε αν συγκεκριμένες δαπάνες του κοινωνικού τομέα επιτυγχάνουν πράγματι τα επιθυμητά αποτελέσματα» δήλωσε.

«Για παράδειγμα, εργαστήκαμε στην Κορέα στη διάρκεια της κρίσης στη δεκαετία του 1990, εργαστήκαμε στην Ινδονησία. έχουμε συνεργαστεί με πολλές χώρες που είχαν εμπειρίες οι οποίες μοιάζουν πολύ μ' αυτές που βιώνουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ελπίζουμε να είμαστε χρήσιμοι κάθε φορά που μπορούμε. Αλλά, για μια ακόμη φορά, είμαστε ένας οργανισμός που εργάζεται κατόπιν αιτήματος. Πρέπει οι άνθρωποι να έρθουν σε μας», κατέληξε.

Η Ουγγαρία, άλλη «χώρα με αυξημένο εισόδημα», είχε αποτελέσει εξαίρεση το 2008, όταν είχε λάβει ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αρωγής συντονισμένου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.