Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων, που χαρακτηρίστηκε τεχνικά επιτυχημένη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα αναμένεται να δοθούν την επόμενη Δευτέρα.

Την ικανοποίησή τους για την θετική έκβαση του Eurogroup εξέφρασαν κυβερνητικοί παράγοντες καθώς όπως είπαν η εκταμίευση της δόσης θα επανεκιννήσει την οικονομία.  Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «με την εκταμίευση της δόσης η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της».


«Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας , σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup. Πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε δήλωσε κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί 52,5 δισεκ ευρώ, με τα 49,1 δισ. να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα άλλα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Η ευρωζώνη αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», είπε ο εκπρόσωπος.

Μιλώντας στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πειστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο, ενώ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει και άλλα μέτρα για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ. Μια επιλογή είναι η αλλαγή στο επιτόκιο συγχρηματοδότησης για την Ελλάδα στα διαρθρωτικά ταμεία, είπε. Επίσης εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα, ενώ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα. «Οι Κασσάνδρες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει.

«Η δόση προς την Ελλάδα θα χωριστεί σε κομμάτια» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα καλύπτεται πλήρως από το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στο συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε δηλώσεις της η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ανακούφιση του ελληνικού χρέους εάν χρειαστεί, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Αναλυτικά το κείμενο του Eurogroup

«To Eurogroup ενέκρινε επισήμως τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και έχοντας αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη εξουσιοδοτούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων, συνολικού ύψους 49,1 δισ. ευρώ. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, το ποσό για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί σε τρεις υπο-δόσεις. Το ποσό αυτό συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων του Μνημονίου που μένει να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».