Με στόχο να περικοπούν δαπάνες 100 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα της Ισπανίας.

Αυτές προβλέπουν αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και περιορισμός της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων (για να αντισταθμίζεται ο πληθωρισμός), ώστε η χώρα της Ιβηρικής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διορθώσει την προβληματική οικονομική κατάσταση της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ενώ κυβερνητικός στόχος φέρεται να είναι η κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων ή τουλάχιστον η υιοθέτηση ενός διαφορετικού μηχανισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, όπως η τρέχουσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δεν αναμένεται να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει την πλειοψηφία ώστε να περάσει στο κοινοβούλιο τη νομοθεσία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι μια μακροχρόνια απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκούν επίσης πιέσεις ώστε να «διακοπεί» η σύνδεση των συντάξεων και του πληθωρισμού.