Ζήτημα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έξι, συνολικά, Κυριακών τον χρόνο -δηλαδή δύο τα Χριστούγεννα και τέσσερις κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων- θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ακόμη από τον ΕΣΑ υποστηρίζεται ότι οι σημερινές συνθήκες της αγοράς αποκλείουν κάθε σκέψη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές.
 

«Η όποια διαφορετική σκέψη φαίνεται να εξυπηρετεί αποσπασματικά συμφέροντα, αφού δεν βασίζεται σε έναν κεντρικό συστηματοποιημένο σχεδιασμό», παρατηρούν χαρακτηριστικά οι έμποροι της πρωτεύουσας.
 

Ο ΕΣΑ διατυπώνει επιπλέον τη συμφωνία του με τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τις εκπτώσεις, με την θέσπιση δύο εκπτωτικών περιόδων, τόσο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου όσο και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
 

Καταληκτικά, ζητείται να προσδιορισθεί νομοθετικά το αντικείμενο δραστηριότητας και οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού των καταστημάτων stock-outlet και να απαγορευθεί κάθε υπαίθρια εμπορική δραστηριότητα, εκτός της πώλησης προϊόντων γης και θάλασσας στις λαϊκές αγορές από παραγωγούς και της πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, πάντα με νόμιμη άδεια.