Η τραπεζική εποπτεία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενισχυμένοι από την κατ' αρχήν συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να επισφραγίσουν τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ecofin.
 

Παράληλλα θα συζητήσουν στενότερες δημοσιονομικές πολιτικές, τον «οδικό χάρτη» για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, καθώς και θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.
 

Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στο νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης -που θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου 2014- έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, που ήταν σκληρή και υπό την πίεση του χρόνου προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.


Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής «άνοιξαν» το απόγευμα της Πέμπτης με την τραπεζική ενοποίηση σε πρώτο πλάνο.
 

Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, την Παρασκευή, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και στην προετοιμασία επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όπως του Μαρτίου του 2013 για θέματα ανάπτυξης και του Δεκεμβρίου του 2013 που θα ασχοληθεί με θέματα άμυνας.