Την υποστήριξή τους στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι έναντι του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε πως δεν υπάρχει «πολύ σοβαρή προοπτική» να διαδεχθεί τον Μάριο Μόντι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει μια πολύ σοβαρή προοπτική από την πλευρά του κ. Μπερλουσκόνι, που ο ίδιος φάνηκε να αποκλείει την υποψηφιότητά του», δήλωσε ο Ολάντ στο τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής.
«Τέλος, μαζί του, αυτό που είναι αλήθεια τη μια μέρα, δεν είναι οπωσδήποτε και την επομένη», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του «Καβαλιέρε» την Πέμπτη στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ , ο γάλλος πρόεδρος την χαρακτήρισε «αστεία».

Ο κ. Ολάντ επισήμανε πως δεν θέλει να αναμιχθεί στις ιταλικές εκλογές και πρόσθεσε πως «ο κ. Μόντι είναι ελεύθερος, θα πάει όπου επιθυμεί να πάει». «Ο ίδιος είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του και οι Ιταλοί είναι αυτοί που το Φεβρουάριο θα επιλέξουν τους ηγέτες τους», επέμεινε.

«Δεν πιστεύω, για να είμαι εντελώς σαφής, ότι η Ιταλία είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη, κατ' ουδένα τρόπο», τόνισε εκτιμώντας πως «η Ιταλία έκανε τις (οικονομικές) επιλογές της» εδώ και πολλούς μήνες και «ανέκαμψε».