Το χρέος του ιταλικού δημοσίου έσπασε νέο ρεκόρ: τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε τα 2,014 τρισεκ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας. Το επιβεβαιώνει με επίσημα στοιχεία της, η Τράπεζα της Ιταλίας.

Πρόκειται για ένα «ψυχολογικό φράγμα» που, μετά από μήνες προβλέψεων και συνεχούς αύξησης, σπάει λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, όπως σημειώνουν πολλοί παρατηρητές. Παράλληλα, οι εισπράξεις φόρων, τους πρώτους δυο μήνες του 2012, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φέρεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να αναθεωρήσει την αρχική του απόφασή και να δεχθεί να παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

Κατά την χθεσινή συμμετοχή του στο γεύμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός λέγεται ότι κλήθηκε από την μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων να πάρει απευθείας μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, ώστε η Ιταλία να μην παρεκκλίνει από την πορεία οικονομικής εξυγίανσης που ακολούθησε τους τελευταίους δώδεκα μήνες.