Σε εκκρεμότητα παραμένει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα της δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των υπό κατάρρευση τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς υπάρχει προβληματισμός και δυστοκία για την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα αφορούν στην χρηματοδότησή του.


«Με κάποιον τρόπο θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Επομένως αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση για το οποίο θα ληφθεί απόφαση αργότερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια πρόταση για τον τρόπο σύστασης του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών, μέσα στο 2013.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συμφώνησαν χθες ότι ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να στηρίζεται στην οικονομική συμβολή του ιδίου του χρηματοπιστωτικού τομέα και να περιλαμβάνει «κατάλληλες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις χρηματοδοτικής υποστήριξης».

Ωστόσο η συγκέντρωση επαρκών πόρων από τις τράπεζες μπορεί να χρειαστεί χρόνια.

«Η υποστήριξη αυτή θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη μεσοπρόθεσμα, διασφαλίζοντας ότι η δημόσια βοήθεια αναπληρώνεται μέσω εκ των υστέρων αντισταθμιστικών εισφορών», σημειώνουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.