Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από τον Ενιαίο Τραπεζικό Μηχανισμό.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα της αναδρομικότητας έχει κλείσει και ότι θα συζητηθεί πολλές φορές, αναλόγως των εξελίξεων.

«Ζητήματα αναδρομικότητας δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης, υποχρεώνονται να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το Μηχανισμό Στήριξης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόνισε, ακόμη, ότι θέση της Κυβέρνησης είναι και παραμένει πως όταν και εφόσον συσταθεί αυτός ο Μηχανισμός, πρέπει να ευεργετηθεί και η Κύπρος, η οποία έπεσε θύμα της απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση εάν η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο αντιπαράθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας, ο κ. Στεφάνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι συζητήσεις που γίνονται να αγγίζουν και την Κύπρο.

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, μέσω της οποίας θα καθορισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τραπεζικού ξεχωριστά διενεργεί η αμερικανική εταιρεία "Pimco".

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της "Pimco" είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή, η Ελληνική, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μαζί με αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, το Ταμιευτήριο Λεμεσού, η Γιούρομπανκ και η Αλφα.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο έγκυρες πηγές, μετέδωσε ότι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία επιβλέπει τον διαγνωστικό έλεγχο της «Pimco» για τις κυπριακές τράπεζες, είχαν χθες τηλεδιάσκεψη για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η αμερικανική εταιρεία για να καταλήξει στο προκαταρκτικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής.