Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται η νέα εκδήλωση του ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ημέρες πληροφόρησης Επιχειρηματιών» για τη ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, και του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Παναγιώτη Μίχαλου, οι έλληνες εξαγωγείς θα ενημερωθούν από τους υπαλλήλους Οικονομικών και Εμπορικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) του υπουργείου για «τους δυναμικούς κλάδους και τις δυνατότητες εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών», στις αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της ΠΓΔΜ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα, η ενημέρωση αφορά δύο είδη αγορών. Την ευρωπαϊκή (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία) η οποία αποτελεί παραδοσιακή αγορά και περιλαμβάνει ορισμένους από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ρωσίας, της Τουρκίας καθώς και της γειτονικής ΠΓΔΜ.

Με στόχο τη διασφάλιση του μεριδίου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά και την αύξησή του στις ανερχόμενες μεγάλες αγορές (πχ Ρωσία, Τουρκία), το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιεί όλες του τις δυνάμεις -το δίκτυο πρεσβειών στο εξωτερικό και την κεντρική υπηρεσία- σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, τον ΟΠΕ και τον ΣΕΒ προς στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μέρος αυτής της προσπάθειας, οι «Ημέρες Πληροφόρησης των Επιχειρηματιών» πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η προηγούμενη έγινε στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε τις αγορές της Αιγύπτου και της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, μέσα στο 2012 έγιναν εκδηλώσεις εξωστρέφειας σε 11 χώρες του εξωτερικού για συγκεκριμένες δράσεις. Αγιος Φραγκίσκος: Κοινωνικά δίκτυα και Τουρισμός. Βερολίνο: υψηλή τεχνολογία. Βιέννη: διαχείριση στερεών αποβλήτων. Βρυξέλλες: Ελληνικά βιολογικά προϊόντα και ΠΟΠ. Λευκωσία: ενεργειακή συνεργασία και προοπτικές στην ελληνική και κυπριακή οικονομία. Μόναχο: αποθήκευση ενέργειας, τεχνολογία μπαταριών, προστασία περιβάλλοντος. Μόσχα: Αγορά εξοχικής κατοικίας. Μπουένος Αϊρες: τουρισμός και τρόφιμα. Σκόπια: ενίσχυση επαφών ελληνικών επιχειρήσεων. Τίρανα: 6ο ελληνο-αλβανικό οικονομικό φόρουμ. Τόκιο: προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιεί και διαδικτυακές δράσεις όπως τηλεδιασκέψεις και webminars, μέσω των οποίων ενημερώνει τους έλληνες επιχειρηματίες για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά για την οποία ενδιαφέρονται (πχ είδος πιστοποίησης, συσκευασία).

Αν και την πρωτιά στις εξαγωγές διατηρούν τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, δυναμική εξαγωγική ανάπτυξη σημειώνει και ο τομέας των υπηρεσιών, ειδικά στις γειτονικές μας χώρες (τράπεζες, διαφημιστικές, τουριστικές, νομικές).

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η ανάπτυξη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (περιλαμβανομένων των εταιρειών software, hardware με ελληνικό σχεδιασμό και κατασκευή).

Σε μια από τις τελευταίες εξελίξεις ενίσχυσης της ελληνικής εξωστρέφειας, ο κ. Κούρκουλας μετέβη στην Κίνα, όπου επιβεβαιώθηκε η βούληση για συνέχιση των επενδύσεων από την Cosco, αλλά και η πρόθεση για τραπεζική παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η επίσκεψη του κινέζου υφυπουργού Γεωργίας Γιου Σινρόνγκ, ο οποίος συμφώνησε με τον έλληνα ομολογό του Αθ. Τσαυτάρη να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να άρουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου να προωθηθούν οι ελληνικές εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα, όπως φρούτα, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, κρασιά, βαμβάκι.