Στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014 θα αρχίσει η ανάκαμψη στην Ελλάδα, όπως εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της χώρας που παρουσιάστηκε σήμερα.

Γίνεται αναφορά στον προσδιορισμό επιπλέον μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2015 και 2016.
 

Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα κριθούν αρνητικά στα δικαστήρια, καθώς αναφέρεται ότι η ανάγκη αναπλήρωσής τους με νέα μέτρα είναι επιτακτική.
 

Πέντε προϋποθέσεις για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων


Στην έκθεση, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα κ. Ματίας Μορς αναφέρονται και τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες τρείς επόμενες δόσεις.


Αναλυτικότερα, 2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά στα πλαίσια των αυξήσεων που θα προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.


Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου προϋποθέτει για την εκταμίευση της να γίνει η προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ώστε να προσδιορισθούν οι ανώτατες δαπάνες για την περίοδο έως το 2016.


Στο ίδιο πλαίσιο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μάρτιου θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με την αναθεώρηση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκου.


Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζεται πως μέτρα τα οποία θα καταπέσουν στα δικαστήρια θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα ίδιας δημοσιονομικής απόδοσης. Εστιάζει δε στους κινδύνους που περιβάλλουν την υλοποίηση του προγράμματος και στους οποίους περιλαμβάνει την εύθραυστη κυβερνητική συνοχή αλλά και την ανάγκη σύγκρουσης με οργανωμένα συμφέροντα για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.