Μετεξεταστέα αφήνει την κυβέρνηση στις κρίσιμες εξετάσεις για τη φοροδιαφυγή η έκθεσηΡάιχενμπαχ. Η κύρια ένστασή της εστιάζεται στην ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, στους οποίους καταλογίζει πλήρη αδράνεια. Ελεγξαν μόλις το ένα τρίτο των εύπορων φορολογουμένων. Ο στόχος των 2 δισ. για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών περιορίστηκε στο μισό.

Χθες έδωσε στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έκθεσή της, στην οποία υπογραμμίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και οι σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους αύξησης των εσόδων από την περιστολή της φοροδιαφυγής. Γίνεται δε λόγος για «αδράνεια» και «ανικανότητα» των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Επί της ουσίας αφήνει μετεξεταστέα την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το «Έθνος», είναι ενδεικτικό πως ενώ θα έπρεπε να ελεγχθούν 1.300 εύποροι φορολογούμενοι, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στο «μικροσκόπιο» της εφορίας μπήκαν μόνο 467. Την ίδια ώρα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη δεν έχουν έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα γίνεται ειδική μνεία στην τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία υλοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Ομάδας Δράσης και του ΔΝΤ.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση τονίζεται πως από φέτος την άνοιξη και μετά παρατηρήθηκε «έντονη επιβράδυνση» στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης λόγω και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. 
Πολλές αποστολές τεχνικών κλιμακίων ματαιώθηκαν, ενώ εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση «μόνιμου» γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Προστίθεται πως η προθυμία της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική μεταρρύθμιση στην φορολογία εξακολουθεί να παρακωλύεται από την έλλειψη διοικητικής ικανότητας και την αδράνεια.

Στη συνέχεια η Ομάδα Δράσης παραθέτει αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν αστοχίες στο μέτωπο πάταξης της φοροδιαφυγής. 

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τέλη Οκτωβρίου) δείχνουν ότι η Ελλάδα υπολείπεται των στόχων και δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα ορόσημα για τα τέλη του 2012. 

Οι εισπράξεις των «παλαιών» οφειλών (ληξιπρόθεσμα χρέη) ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 983 εκατ. ευρώ έναντι των 2 δισ., που αποτελεί τον στόχο για το τρέχον έτος. 

Ο στόχος των προσωρινών ελέγχων των μεγάλων φορολογουμένων έχει επιτευχθεί (ολοκληρώθηκαν 354 έλεγχοι έναντι του στόχου των 325). Ομως, ο στόχος για ελέγχους πλήρους κλίμακας των μεγάλων φορολογουμένων (88 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν έναντι του στόχου των 300) και για ελέγχους πολύ εύπορων ατόμων (467 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στις 31/10 έναντι του στόχου των 1.300) θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί τους τελευταίους δύο μήνες του 2012. 

Για την τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων υπογραμμίζεται πως «η λύση που επελέγη από την κυβέρνηση δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική όπως προτάθηκε από την Ομάδα Δράσης και τους συμβούλους του ΔΝΤ».