Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο κ. Στουρνάρας κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου να «παγώσει» την είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.

Την Δευτέρα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για έκδοση προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» την ισχύ της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κρίθηκε ότι η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
 
Με το αίτημά του, ο κ. Στουρνάρας επεδίωκε να δώσει νομιμοποιητική βάση στην εντολή που έδωσε στη διοίκηση της ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά το χαράτσι.
 
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων -το γνωστό «χαράτσι«» στα ακίνητα- μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
 
Επίσης, με την ίδια απόφαση, που είναι προσωρινά εκτελεστή -σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση- η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.
  
Το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε αμέσως κατά της απόφασης αυτής στον  Άρειο Πάγο. Το πρώτο ένδικο μέσο που άσκησε κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου ήταν η κατάθεση αίτησης στον Άρειο Πάγο για έκδοση προσωρινής διαταγής.
 
Το αίτημα αυτό εξετάστηκε από τον Αρεοπαγίτη κ. Φουρλάνο. Το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Χ. Θεοχάρης. Δικηγόροι καταναλωτών και ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί προσωρινή διαταγή, δεδομένου ότι αύριο αναμένεται να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ή αίτηση αναστολής που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας, ζητώντας να «παγώσει» προσωρινά η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, έως ότου συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου.
 
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η πλευρά του υπουργείου κατά τη εξέταση του αιτήματος προσωρινής διαταγής ήταν ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.