Την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ επισήμανε ο κ. Αρθούρος Ζερβός αναφέροντας ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών χαμηλής τάσης έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με την περασμένη χρονιά».


Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, ο οποίος ανέπτυξε τα σχέδια της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, «από τη νέα χρονιά αναμένονται νέες αυξήσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 48,7%, επισημαίνοντας όμως ότι σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση αυτή σημαίνει 10-15 ευρώ επιβάρυνση τον μήνα».

Ειδικότερα, ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η ΔΕΗ θα παρουσιάσει αύξηση κόστους σε σχέση με το 2012, κατά 1,3 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, τα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1.7.2013 θα πρέπει να είναι κοστοβαρή.

«Πρέπει να φέρουμε όλα τα τιμολόγια στην ίδια βάση και άρα τα χαμηλά τιμολόγια θα αυξηθούν έως και 48,7%. Πάντως, η μέση αύξηση θα είναι 25% και θα γίνει σε 3 δόσεις (1η Ιανουαρίου, 1η Μαρτίου και 1 Ιουλίου)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερβός, η νέα αύξηση γίνεται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας, από το 2010.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι το σύνολο των καταναλωτών οφείλει προς τη ΔΕΗ 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 660 εκατομμύρια προέρχονται από νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι «στις αρχές του 2012 υπήρξε μια εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Η αύξηση των οφειλών σε σχέση με το 2011 ανέρχεται σε 60%».

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε πως η είσπραξή του «ήταν μια δύσκολη άσκηση για εμάς. Αποδείχθηκε όμως ότι η ΔΕΗ είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός που υπάρχει στην Ελλάδα» 

Τέλος, ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 3 δις ευρώ την τελευταία τριετία και πως ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα: Αλιβέρι που θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο, Ιλαρίωνας το πρώτο υδροηλεκτρικό έπειτα από 15 χρόνια, Μεγαλόπολη 5 που θα μπει σε λειτουργία το 2ο εξάμηνο 2013. Παράλληλα, είπε ότι η εταιρία μείωσε τη μισθοδοσία τα τελευταία 3 χρόνια κατά 650 εκατ. ευρώ και το προσωπικό της κατά 2.800 άτομα.