Την απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη με συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο υποσχέθηκε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος.

Όπως είπε με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Μάλιστα σημείωσε πως «το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, όπου ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι. Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν το 2014. Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα απ' το 2013, θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος. Η αναβάθμιση της χώρας μας από την Standard & Poor's, πραγματικά μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα» ανέφερε, ο κ. Στουρνάρας.