Ο επόμενος χρόνος θα είναι «όλα ή τίποτα» για το μέλλον της Ελλάδας ως μέλος της ευρωζώνης, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, την οποία επικαλείται το CNBC.

Όπως επισημαίνεται, ο Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ακόμη το ενδεχόμενο να βγει από την ευρωζώνη. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε τον επόμενο χρόνο εάν τηρήσουμε το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δήλωσε, «το πρόβλημα θα είναι εάν το πολιτικό σύστημα βρει την κατάσταση πολύ δύσκολη για να τη διαχειριστεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών σχετικά με τη λιτότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει τα δύο κεντροαριστερά κόμματα να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, είναι αναγκαίο αλλά όχι αρκετό για να πετύχει μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η υλοποίηση», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Τόνισε δε ότι η Αθήνα τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθεί σε μια άνευ προηγουμένου καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην επίτευξη των αυστηρών όρων για τις ιδιωτικοποιήσεις, και θα απομακρύνει γραφειοκρατικά εμπόδια για τις εισερχόμενες επενδύσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η εκταμίευση της δόσης αυτή την εβδομάδα, των 34,2 δισ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, σηματοδοτεί μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά λεφτά, περισσότερα από όσα αναμέναμε, αφαιρεί μεγάλο μέρος του ρίσκου», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «ακόμη αντιμετωπίζουμε πιθανό ρίσκο μιας χρεοκοπίας».