Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θυμίζουν σε τίποτα τα περυσινά ή ακόμη καλύτερα αυτά των ετών προ κρίσης. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη μετακίνησης θα κλείσουν τις φετινές γιορτές τους Έλληνες στα σπίτια τους, ακόμη και αυτούς που διαθέτουν εξοχική κατοικία σε κάποια πόλη της επαρχίας.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι δημοφιλέστεροι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί έχουν μειώσει τις τιμές τους έως και 20%, οι πολίτες δεν έλκονται με αποτέλεσμα οι πληρότητες να μένουν καθηλωμένες μεταξύ 30% και 60% στις περισσότερες περιπτώσεις. Μάλιστα οι περισσότερεςκρατήσεις αφορούν σε διάρκεια 2-3 διανυκτερεύσεις. Προκειμένου να μην μένουν τα δωμάτια άδεια, οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των τιμών. 

Σχεδόν όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις παρουσιάζουν αισθητή μείωση των τιμών σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, με τη μέση διανυκτέρυση να σημειώνει πτώση κατά 5% περίπου και να διαμορφώνεται στα 73 ευρώ. Στην Αθήνα, οι τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση με μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα 71 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα 76 ευρώ, από 82 ευρώ πέρυσι. 

Παρά τη μείωση των τιμών, στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, στην περιοχή του Πηλίου τα κρεβάτια που διαθέτονται εφέτος είναι λιγότερα κατά 2.000 σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πληρότητες σε Πορταριά, Μακρυνίτσα και Βόλο κυμαίνονται σε ποσοστό 40%. 

Για την επίσκεψη σε προορισμούς όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, η Ελάτη, τα Ιωάννινα, η Καστοριά και η Φλώρινα, υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές, με τουριστικά γραφεία, οδική μεταφορά και διαμονή σε ξενοδοχείο με τις τιμές των πακέτων να ανέρχονται στα 120 ευρώ για ένα τετραήμερο, με διαμονή και πρωινό. 

Στην Αρκαδία, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 20%, ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 30%, με το δίκλινο ξενοδοχείο δύο ή τριών αστέρων να στοιχίζει από 40 ως 70 ευρώ, ενώ των τεσσάρων αστέρων από 60 ευρώ ως 120 ευρώ. Αντιθέτως στην Αράχωβα και τα Καλάβρυτα η εικόνα της επισκεψιμότητας είναι λίγο καλύτερη. Συγκεκριμένα, στην Αράχοβα οι τιμές έχουν περιοριστεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και ξεκινούν από 45 ευρώ με πρωινό για ένα δίκλινο δωμάτιο. 

Η πληρότητα κυμαίνεται σε ποσοστό 70% για τα Χριστούγεννα. Στα Καλάβρυτα, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2011 και ξεκινούν από τα 40 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και από 80 ευρώ στα ξενοδοχεία τριών αστέρων, ενώ η πληρότητα αγγίζει ποσοστό 65-70%. 

Αγγελική Κιλιντζόγλου