Η πορτογαλική κυβέρνηση κινδυνεύει να μην επιτύχει στα τέλη του έτους τον στόχο της για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, που οι δανειστές της έχουν ορίσει στο 5% του ΑΕΠ της χώρας, προειδοποιεί η Κομισιόν.

«Είναι δύσκολο να κρίνουμε εάν ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί», σημείωσε η Επιτροπή στην έκθεσή της για την έκτη κατά σειρά αξιολόγηση της τρόικας σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν κυρίως λόγω της μείωσης των δημοσιονομικών εσόδων», υπογραμμίζεται στο κείμενο, όπου ιδιαιτέρως σημειώνεται «ο στατιστικός χειρισμός» της πρόσφατης επιχείρησης για την ιδιωτικοποίηση της διαχειρίστριας εταιρείας των πορτογαλικών αεροδρομίων ΑΝΑ, της οποίας ο αγοραστής θα αποφασισθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή της για την αύξηση των πορτογαλικών εξαγωγών, που σήμερα αποτελούν τον μοναδικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας, υποσημειώνοντας ωστόσο τις δυνητικές δυσκολίες «εξαιτίας μίας επιδείνωσης των προοπτικών της ευρωζώνης».