Οι ΗΠΑ μελετούν την έναρξη συνομιλιών για μια υπερατλαντική εμπορική συμφωνία που θα έχει ως στόχο το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάργηση των δασμών και την μείωση των ρυθμίσεων οι οποίες περιορίζουν τις εμπορικές και άλλες διασυνοριακές επενδύσεις. 

Αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα είναι μια από τις πλέον περίπλοκες και φιλόδοξες στην ιστορία, καθώς θα καλύπτει την οικονομική σχέση των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη – που αποτιμάται πλέον στα 700 δισ. ευρώ σε ετήσιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βιάζονται, σύμφωνα με την WSJ, να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, καθώς τις θεωρούν απαραίτητη πηγή ανάπτυξης για την περιοχή, που πλήττεται από την ύφεση. 

Η Αμερική είναι το τελευταίο διάστημα πιο «ανοιχτή» στην ιδέα των διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρεί ότι μια δραστική εμπορική συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάκτηση των αγροτικών αγορών της Ευρώπης και πιθανόν να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, τις οποίες επικρίνουν έντονα οι ΗΠΑ.

Πηγή: euro2day.gr