Στα αγροτεμάχια και στους εκτός σχεδίου οικισμούς επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών το 2013

Στα αγροτεμάχια και στους εκτός σχεδίου οικισμούς επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών το 2013

Σε όλη τη χώρα αναμένεται να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών και ειδικότερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται, όπως τα αγροτεμάχια και οι εκτός σχεδίου οικισμοί, με αποτέλεσμα το 2013 να φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.Σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν όλες οι περιοχές στο σύστημα. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να γίνουν οι αναπροσαρμογές των αξιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν και σε μεγάλες αυξήσεις.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ.

Αν η έκταση ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τολάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου.

Μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ.

Η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά αν ταυτόχρονα κατέχει και άλλο ακίνητο.

Αν, για παράδειγμα, έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τονΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ.


Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει και σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Όπως είπε, η Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου θα εντάξει μέσα στο 2013 όλες τις περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. «Στόχος μας είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2013», δήλωσε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο