Μείωση κατά 14,5 δισ. ευρώ σημείωσε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας στο τρίτο τρίμηνο του 2012, φθάνοντας στα 1,818 τρισ. ευρώ ή στο 89,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, INSEE.

Το αντίστοιχο μέγεθος στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 ανερχόταν στο 91% του ΑΕΠ. Η αιτάι της μείωσής του οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του χρέους της κεντρικής διοίκησης.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σε σημερινό άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblat, σημειώνει ότι η χώρα του έχει το καθήκον να αντιστρέψει έτη δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Η Γαλλία δεν έχει υιοθετήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και 30 χρόνια και το δημόσιο χρέος έφτασε το 2011 στον αφόρητο αριθμό του 1,7 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι καθήκον μας να αντιστρέψουμε την τάση», καταγράφεται χαρακτηριστικά.

Βάσει του κ. Μοσκοβισί, μετά το 5,2% στο οποίο έφτασε το 2011 το δημόσιο έλλειμμα, η Γαλλία έχει στόχο για την ερχόμενη χρονιά ένα δημόσιο έλλειμμα 3% και να μειώσει το χρέος της από το 2014.

«Έχουμε την πρόθεση να τον επιτύχουμε χωρίς να ασκήσουμε την ξεπερασμένη πολιτική της αύξησης των φόρων και των δημοσίων δαπανών», υποστηρίζει ο κ. Μοσκοβισί.