Η Ελλάδα έχει συνείδηση ότι μόνο με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, σημειώνει σε συνέντευξή του στη Bild ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η κυβέρνηση της Αθήνας ξέρει πως δεν μπορεί να διατυπώνει υπερβολικά οικονομικά αιτήματα προς τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Κατά συνέπεια, καταπιάνεται τώρα με τις μεταρρυθμίσεις», δηλώνει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», εκτιμά στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε, εμφανιζόμενος λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία εντός του Δεκεμβρίου είχε παρατηρήσει πως είναι νωρίς για «να άρει ακόμη πλήρως τον συναγερμό».

Ως προς τη Γαλλία, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει πως «εκπληρώνει της υποχρεώσεις της».

«Η (γαλλική) κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χώρα οφείλει να διεξαγάγει μεταρρυθμίσεις με τρόπο συνεπή για να παραμείνει ανταγωνιστική», υπογραμμίζει ο γερμανός πολιτικός στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο.

Για τη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβλέπει «ικανοποιητική» ανάπτυξη το 2013. «Η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ό,τι πιστεύουμε, επειδή μεταξύ άλλων το εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Ασία ενισχύεται», παρατηρεί, διαψεύδοντας ότι σχεδιάζει πρόγραμμα περιστολής δαπανών ώστε αυτό να τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013, «σενάριο» ευρέως διαδεδομένο στον Τύπο της χώρας του.