Μπαράζ ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπόσχεται για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, με δηλώσεις του στο Mega, υπογράμμισε ότι η φοροδιαφυγή δεν θα παταχθεί ούτε με τις αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης, ούτε με τις αποδείξεις, αλλά με τις διασταυρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι λίστες Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό γίνονται «φύλλο και φτερό» από το ΣΔΟΕ.

Από τη λίστα με τους 54.000 Έλληνες καταθέτες εξωτερικού, έχουν εντοπιστεί 25.000 που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που έχουν βγάλει από τη χώρα από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Ήδη, στους 24.000 έχουν σταλεί σχετικά ειδοποιητήρια από την εφορία, με τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Εφόσον, δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, ενώ θα πληρώσουν και τον αναλογούντα φόρο.

Επιπλέον, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχει μπει η λίστα Λαγκάρντ, με τις 2.062 εγγραφές. Πρόκειται για Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα και θα ελεγχθούν για τα ποσά που εμφανίζονται στην κίνηση των λογαριασμών τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας έχει προαναγγείλει αυστηροποίηση των ποινών για φοροφυγάδες, κάτι που θα προωθηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα, ο Γ.Στουρνάρας έστειλε τελεσίγραφο σε όλους όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό να τα φέρουν πίσω και να μην περιμένουν «αμνήστευση» των πράξεων τους.