Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα σταματήσει το 2013, αναφέρουν οι Financial Times σε προβλέψεις που δημοσίευσαν για την επόμενη χρονιά.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η εφημερίδα παρατηρεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το 2011, στη συνέχεια το 2012, το 2013 και τώρα το 2015. Σύμφωνα με τους F.T., υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους ίσως να είναι διαφορετικά τα πράγματα τη χρονιά που έρχεται.

Πρώτον, το τελευταίο πακέτο μέτρων φέρνει την Ελλάδα εξαιρετικά κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα και οι πολλαπλές αναδιαρθρώσεις έχουν, σε μεγάλο βαθμό, φρενάρει την αποπληρωμή του χρέους για αρκετά χρόνια.

Δεύτερον, οι F.T. παρατηρούν πως οι τράπεζες δεν ήταν οι υπαίτιοι της κρίσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, κανένα τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να επιζήσει μιας ύφεσης και αναδιάρθρωσης χρέους χωρίς βοήθεια. Τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι πλέον στον δρόμο τους.

Τρίτον, ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τους F.T., έχει ανακτηθεί ένα σημαντικό τμήμα της ανταγωνιστικότητας και θα ανακτηθεί ακόμα πιο μεγάλο μέρος μόλις εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.