Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα, σχεδόν δύο ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας που ήταν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, τη συμβιβαστική συμφωνία για τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποτρέπονται οι χειρότερες συνέπειες του λεγόμενου "δημοσιονομικού γκρεμού" που θα άρχιζε αυτομάτως από 1ης Ιανουαρίου 2013 καθώς θα ενεργοποιούνταν περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων μένει να εγκρίνει το νομοθετικό μέτρο, ενδεχομένως εντός της ημέρας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε ήδη τα μέλη της Βουλής να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερουσίας και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", με την οποία παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης και αυξάνεται η φορολόγηση για τους Αμερικανούς των ανώτερων οικονομικά στρωμάτων.

«Παρόλο που ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε και οι Δημοκρατικοί δεν πήραν αυτό που ήθελαν από αυτή την συμφωνία, είναι το πιο σωστό που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για την πατρίδα μας και η Βουλή των Αντιπροσώπων οφείλει να την ψηφίσει το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Γερουσία.
«Εχουμε πολλή δουλειά ακόμη για να μειώσουμε τα ελλείμματα και έχω την βούληση να προχωρήσω. Αλλά η αποψινή συμφωνία εγγυάται ότι, προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το έλλειμμα με ένα συνδυασμό περικοπών δαπανών και νέων φορολογικών εσόδων, που θα προέλθουν από τους πλουσιότερους Αμερικανούς» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Βουλή θα τιμήσει την δέσμευσή της να εξετάσει τη συμφωνία της Γερουσίας εάν εγκριθεί. Οι αποφάσεις σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Βουλή θα επιδιώξει να το δεχθεί ή να το τροποποιήσει δεν θα ληφθούν πριν τα μέλη της Βουλής... μπορέσουν να εξετάσουν το νομοθέτημα», ανέφεραν νωρίτερα ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ και άλλα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή τους.

Δημοκρατικοί γερουσιαστές μετά τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργά το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα, πριν από λίγο ώρα Ελλάδας) είπαν ότι υπάρχει σθεναρή υποστήριξη σε μια συμβιβαστική, προσωρινή συμφωνία.

Αν και τυπικά οι αυτόματες περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων τίθενται σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), οι διεθνείς χρηματαγορές θα παραμείνουν κλειστές σήμερα, δίνοντας στα μέλη του Κογκρέσου μερικές ώρες ακόμα περιθώριο πριν αρχίσει να εκδηλώνεται πανικός εξαιτίας των προβλημάτων με τα οποία, εάν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, θα βρεθεί αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία.