Ο κυπριακός λαός θα υποστεί θυσίες για να αποτραπούν τα χειρότερα, δήλωσε ο πρόεδρος τηςΚυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να διασωθεί, δημιουργώντας προοπτικές να τεθεί σε πορεία ανάπτυξης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει, δημιούργησαν ένα σοβαρό οικονομικό κενό, το οποίο υποχρέωσε την κυβέρνηση να απευθυνθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, αφού απέτυχαν προσπάθειες για χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Επέρριψε δε, για άλλη μια φορά, την κύρια ευθύνη για την κρίση στις τράπεζες και στην Κεντρική Τράπεζα και τον πρώην διοικητή της και επανέλαβε ότι στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει αρκετά πράγματα για τους πολίτες.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας επισήμανε πως το 2013, δυστυχώς, βρίσκει για ακόμα μια φορά την πατρίδα υπό κατοχή, αλλά και τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε αδιέξοδο.

«Το αδιέξοδο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου,οι οποίοι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά, μέσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τη δική μας πλευρά» σημείωσε.