Στίγκλιτς: «Δυναμίτης» η Ευρώπη για την παγκόσμια οικονομία το 2013

Στίγκλιτς: «Δυναμίτης» η Ευρώπη για την παγκόσμια οικονομία το 2013
Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τον κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το 2013, εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.
«Ο πραγματικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην Ευρώπη», γράφει αναφερόμενος στις οικονομικές δυσχέρειες της Ισπανίας και της Ελλάδας. «Οι χώρες αυτές βρίσκονται σε ύφεση από την οποία δεν εμφανίζεται κανένα σημείο εξόδου», διευκρινίζει.

Για την έξοδο από την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη εδώ και πολλούς μήνες, ο Αμερικανός νομπελίστας απορρίπτει την ιδέα του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο «δεν αποτελεί λύση», ενώ η επαναγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί κατά την άποψή του, παρά να είναι «προσωρινό καταπραϋντικό».

«Εάν η ΕΚΤ καθιστά τη συνέχιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας όρο χρηματοδότησης, θα έχει ως μόνη συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς», σύμφωνα με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Για το έτος 2013, ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν αποκλείει νέα αναταραχή στην ευρωζώνη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο