Ευπρόσδεκτη αλλά ανεπαρκή χαρακτήρισε το ΔΝΤ τη συμφωνία στις ΗΠΑ για τον «δημοσιονομικό γκρεμό».

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα μέτρα που έλαβε το αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στους φόρους και οι μεγάλες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. «Μία αδράνεια του Κογκρέσου θα είχε παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας, εξήγησε.


«Μολαταύτα», πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψουν τα αμερικανικά δημόσια χρηματοοικονομικά σε τροχιά βιωσιμότητας χωρίς να προκληθεί βλάβη στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.


» Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία συγκράτηση των μεσοπρόθεσων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», επισημαίνει ο Ράις.
 

Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από τα μέτρα για να αποτραπεί τον «δημοσιονομικό γκρεμό» εάν θέλει να διασώσει τη αξιολόγηση του αξιόχρεού της από τις παρούσες αρνητικές προοπτικές.
 

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που επιτεύχθηκε για να μην εφαρμοστεί το υφεσιακό μείγμα από αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.
 

Πάντως η συμφωνία «δεν προσφέρει βάση για κάποια ουσιώδη βελτίωση των μεσοσταθμικών δεικτών του ελλείμματος της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται.