Συμβόλαιο για την πώληση 75.000 τόνων αλουμινίου σε κολόνες και πλάκες, έναντι τιμήματος που ανέρχεται συνολικά σε 200 εκ.δολ. υπέγραψε η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, με την Ελβετική πολυεθνική Glencore.

Οι ποσότητες θα διατεθούν στις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές αγορές στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Glencore εξαγόρασε τον πολυεθνικό κολοσσό Xstrata και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των τριών μεγαλύτερων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εταιριών παραγωγής και εμπορίας παγκοσμίως.

Η σύμβαση αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό του Ομίλου και να υπογραμμίσει το σημαντικό ρόλο της βιομηχανίας Αλουμινίου στην Ελλάδα, της οποίας η προστιθέμενη αξία στο τελικό ελληνικό προϊόν που εξάγεται υπερβαίνει το 80%.

Τέλος, σε επίπεδο Ομίλου για το 2013 υπολογίζεται ότι το ποσοστό των εξαγωγών στο σύνολο των πωλήσεων, θα κυμανθεί μεταξύ 80-90%, με εξαίρεση τη δραστηριότητα της ηλεκτρική ενέργειας που αφορά στην εγχώρια αγορά.

Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής συνδέεται με την υλοποίηση του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, του μεγάλου προγράμματος εξορθολογισμού του κόστους, ενώ εντάσσεται στο στόχο της περαιτέρω διεθνοποίησης της δραστηριότητας μεταλλευμάτων-μετάλλων, που θα διασφαλίσει την ανταγωνιστική θέση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά την επόμενη 20ετία.