Συμφωνία μαμούθ για την παραγωγή ηλεκτρικού υπέγραψε σήμερα η Τουρκία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Συγκεκριμένα, η Τουρκία υπέγραψε μια διακυβερνητική συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων άνθρακα στη νοτιοανατολική Τουρκία τα οποία θα τροφοδοτήσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η εν λόγω συμφωνία, η οποία μονογραφήθηκε από την εθνική εταιρία ενέργειας των Εμιράτων TAQA και την τουρκική δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού EUAS, αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση που γίνεται από αραβική χώρα στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, διευκρίνισε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

 

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επένδυση, μια ουσιαστική επένδυση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

 

Ο Γιλντίζ εξήγησε πως πρόκειται για τη δεύτερη πιο σημαντική ξένη επένδυση στην Τουρκία στον τομέα της ενέργειας έπειτα από τα δύο προγράμματα κατασκευής πυρηνικών σταθμών, την υλοποίηση του πρώτου από τα οποία ανέλαβε το 2010 η Ρωσία.

 

Η Άγκυρα διεξάγει συνομιλίες με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τον Καναδά για την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα και θα κάνει γνωστή την απόφασή της ως τα τέλη Ιανουαρίου, είχε ανακοινώσει χθες Τετάρτη ο Γιλντίζ.

 

Βάσει της συμφωνίας, τα κοιτάσματα άνθρακα της λεκάνης Αφσίν-Ελμπιστάν, που βρίσκεται στη νότια Τουρκία, θα χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν ηλεκτρικούς σταθμούς των 8.200 μεγαβάτ.

 

Τα κοιτάσματα άνθρακα του Αφσίν-Ελμπιστάν υπολογίζονται σε 4,4 δισεκατομμύρια τόνους, δηλαδή αποτελούν το 40% των κοιτασμάτων λιγνίτη της Τουρκίας.

 

«Η συμφωνία που υπογράφηκε παραχωρεί στην επιχείρησή μας το δικαίωμα να διαπραγματεύεται κατ' αποκλειστικότητα με την τουρκική κυβέρνηση για το πρόγραμμα αυτό στη διάρκεια των έξι προσεχών μηνών» εξήγησε ένας εκ των υπευθύνων της TAQA.

 

Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα του 2013, πρόσθεσε.

 

Η Τουρκία παράγει το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού που χρησιμοποιεί από το φυσικό αέριο, για την προμήθεια του οποίου εξαρτάται πολύ από το εξωτερικό.