Σταθερός παρέμεινε ο δείκτης του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, παραμένοντας όπως και τον Νοέμβριο στο 2,2%, όπως αναφέρει σήμερα στη δημοσίευση των πρώτων εκτιμήσεών του η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Η τιμή αυτή, που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των αναλυτών που είχαν ερωτηθεί από τον DowJones Newswires , επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της πορείας του πληθωρισμού που είχε διαπιστωθεί από τις αρχές του 2012 και η οποία είχε διακοπεί για δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Με βάση τα εξειδικευμένα στοιχεία της Eurostat, είναι η βιομηχανία εκείνη που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ετήσιο δείκτη, με 5,2%, που όμως είναι συρρικνωμένος εν σχέσει με τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου (5,7%). Ακολουθεί στη σειρά ο τομέας «τροφίμων, ποτών και καπνού» με 3,1%, σχεδόν σταθεροποιημένος ως προς τον Νοέμλβριο (3%).

Ο πληθωριστικός δείκτης εμφανίζεται αυξημένος στις υπηρεσίες (1,8% εν σχέσει προς το 1,6% του Νοεμβρίου), ενώ σταθερός παραμένει για τα βιομηχανικά αγαθά πλην της ενέργειας (1,1%). Η τιμή αυτή του πληθωρισμού δεν στέκει ικανή να οδηγήσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μολονότι για 25ο συνεχόμενο μήνα ξεπερνά το 2%, που έχει τεθεί ως όριο από τη σύμβαση για το ενιαίο νόμισμα.

Στην ουσία, εκείνο που ανησυχεί την ΕΚΤ είναι η πορεία της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η οποία εισήλθε σε ύφεση κατά το γ’ τρίμηνο του 2012 και πλέον προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2013.